Česko - USA 4:0 vo štvrťfinále, obhajca postúpil hladko do semifinále

11.05.2011 Celý región

Bratislava 10. mája (TASR) - Českí hokejisti sú prvým semifinalistom MS v Bratislave. V stredu popoludní zdolali v štvrťfinále najmä zásluhou hetriku Jaromíra Jágra národný tím USA presvedčivo 4:0 a zabezpečili si miesto v boji o medaily. Ich súperom bude medzi najlepšími štyrmi Švédsko alebo Nemecko, reprezentanti oboch krajín obstarali v stredu druhé štvrťfinále.
Vo štvrtok nastúpia na druhý deň štvrťfinálových bojov najprv Fíni s Nórmi (16.15), vo večernom šlágri hrá Rusko proti Kanade (20.15).

štvrťfinále:
Česko - USA 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Góly: 19. Jágr (Červenka), 25. Jágr (Plekanec, Rachůnek), 51. Plekanec (Frolík, Židlický), 57. Jágr (Plekanec).
Rozhodcovia: Burchell (Kan.), Reiber (Švaj.) - Carlson, Murchison (obaja Kan.)
vylúčení: 3:5 na 2 min.
presilovky: 2:0
oslabenia: 0:0
9200 divákov.
 
Česko: Pavelec - Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Němec - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Frolík, Novotný, Hubáček
USA: Conklin - Johnson, Komisarek, Fowler, Stuart, McDonagh, Shattenkirk, Wilson - Wheeler, Stepan, Smith - Palmieri, Shannon, Van Riemsdyk - Šťastný, Stapleton, Kreider - Skille, Porter, Gaustad - Brown

Od úvodu sa hralo na plné obrátky. Prvý vzruch sa udial v českej tretine - strela od modrej sa dvakrát nečakane odrazila za chrbát Pavelca, ale pristála len na žŕdke jeho bránky. Do polovice tretiny sa potom hral vyrovnaný hokej so so zaujímavým dejom, ale bez vykložených šancí. Prišla americká presilovka a v nej Pavelcova bravúra proti Smithovi a Palmieriho nemohúcnosť zakončiť do odkrytej \"klietky\". Američania sa nepríjemne tlačili na českého brankára a ten musel byť na pozore pri každom puku. Pri českom záblesku smerom dopredu vychytal Červenku Conklin, ktorý však napokon do konca tretiny kapituloval. Pri netaktickom \"hlbokom\" výlete Američanov sa zrazu ocitli Česi v prečíslení 3 na 1 a Jágrova strela prekĺzla do siete.
Krátku dvojnásobnú presilovku ani následnú klasickú výhodu na začiatku druhého dejstva Američania nevyužili, o niekoľko chvíľ však Česi už to isté neurobili. Pri hre 5 na 3 si Jágr počkal v ľavom kruhu na \"nabitie\" od Rachůnka a jeho príklep, síce s tečom obrancu, ale prekonal Conklina. Obhajca po tomto momente prenechal iniciatívu na súpera, no do vážnejších závarov pred Pavelcom ho nepustil. Pritom sám nebezpečne hrozil z protiútokov a mal súpera v pozícii, ktorá českému hernému konceptu i taktike veľmi vyhovuje.
Tretia tretina sa znovu odvíjala podľa českej vôle. Američania sa snažili, no ich úsilie sa nepremietlo do prevahy ani tlaku. Naopak, v 51. minúte poistil vedenie na konci jednej z kontier Plekanec a krátko pred koncom dokonal svoj hetrik Jágr, čím členovia elitnej českej formácie podčiarkli svoje ďalšie presvedčivé predstavenie i postup medzi najlpešie štyri tímy na šampionáte.
 

Vyberte región